Ervaringen

 

“Ik ging naar de fysio omdat ik heel erg last had van hoofdpijn. De eerste keer ging ik samen met mijn vader en moeder heel lang praten over wie ik was en hoe het ging en over mijn hoofdpijn. Toen voelde ik me al heel veilig bij Anne-Marije. Anne-Marije was eigenlijk mijn vaste fysio. Ik ging bijna elke vrijdag naar Anne-Marije en ik kon haar alles vertellen. Op een zo’n vrijdag ging ik op de loopband rennen. Toen moest ik mijn conditie testen. Ze zag aan me dat ik op een andere plek ademhaal, namelijk heel veel naar boven terwijl je naar je buik moet ademhalen. Ze gaf me een ademhalingsoefening die ik in mijn bed kon doen. Daar werd ik heel rustig van en ik ging steeds meer naar mijn buik ademen. Mijn hoofdpijn werd ook steeds minder. Ze gaf me nog een paar oefeningen. Mijn hoofdpijn verdween eigenlijk gewoon. Ongeveer een half jaar later ging ik weer op de loopband en toen hield ik het wel het dubbele vol. Nu heb ik 1 keer per half jaar nog een afspraak omdat het zo goed gaat dat ik eigenlijk geen hoofdpijn meer heb.

Ik heb nog wel een paar tips voor mensen en kinderen met hoofdpijn:
– Let op je ademhaling. Ga dus naar beneden ademen. Net alsof het een katapult is die naar je buik schiet
– Geef jezelf even rust
– Geef niet op als het niet lukt. Probeer het nog eens”
(Mascha, 10 jaar)

“Je kunt gewoon aangeven dat je het idee hebt dat iets niet goed werkt. De oefeningen worden dan in overleg aangepast. Er wordt dus echt naar je geluisterd.”
(Barend, 17 jaar)

“Wij zijn met onze zoon van 7 jaar bij Anne-Marije en Femke gekomen. Hij had last van pijn in armen en benen, waarvoor geen medische oorzaak gevonden kon worden en wat duidelijk verergerde in bepaalde situaties. We zijn zeer tevreden over de manier waarop wij en onze zoon behandeld zijn. Anne-Marije en Femke zijn zeer deskundig, eerlijk, fijngevoelig en hadden heel snel helder waarmee hij en ook wij worstelden. Geen onnodige lange standaard vragenlijsten, maar meteen aanpak op maat en zo nu en dan ook nog eens met een dosis humor. Dankzij hen hebben we inzicht gekregen in de oorzaak van de klachten, waardoor we gericht konden zoeken naar oplossingen met goed resultaat. Naast de specifieke klachtgerichte behandeling hebben wij ook de ouderschapscoaching als ouders erg zinvol ervaren. Het heeft ons bewust gemaakt van onze eigen stijl van opvoeden. Het gaat niet over fout of goed, maar over inzicht in je eigen voorkeursstijl en wanneer dat handig of minder handig is.”
(een zeer tevreden moeder)

Na een aantal jaren behandeling door onder andere artsen, fysio, neuroloog, opticiën, etc. konden ze niet helder krijgen waar mijn hoofdpijn vandaan kwam. Vorig jaar kwam ik bij Anne-Marije terecht. Bij haar heb ik geleerd wat pijn inhoudt en hoe ik ermee om kan gaan. Ik heb nog wel hoofdpijn, maar mede door haar hulp kan ik nu weer optimaal genieten van mijn studentenleventje.
(Christy, 17 jaar)

……….. Als de kinderneuroloog haar doorstuurt naar Beweging in Ontwikkeling, een praktijk waar ze kinderen met chronische hoofpijn behandelen, komt er een kentering.
Na alle mogelijke oorzaken te hebben ‘afgevinkt’ gaan we een proces van acceptatie in en leren we omgaan met de situatie. Het voelt als een opluchting dat al dat onderzoek voorbij is zowel voor onze dochter als onszelf. Meteen al krijgen we hoop dat we er wel doorheen zullen komen en na enige tijd zien we een opwaartse spiraal. Het is een groot voordeel dat je ook als ouders betrokken wordt bij de behandeling door handvatten aangereikt te krijgen, hoe als ouders om te gaan met een kind dat chronisch pijn heeft. Je kind is immers ook onderdeel van een gezin, dat ’lijdt’ onder de situatie….
(De ouders van Christy)