Jongere

Groei en verandering

De leeftijdsfase tussen twaalf en achttien jaar is een periode waarin zowel aan de binnen- als de buitenkant bij de jongere veel verandert. Het lichaam maakt een groeispurt door.
Een jongere kan onzeker zijn over het ‘nieuwe’ uiterlijk.
Voorgaande maakt dat we in de praktijk veel jongeren zien met houdingsproblemen.
De snelle lengtegroei maakt het lichaam bovendien kwetsbaar voor overbelasting met pijn- en gewrichtsklachten tot gevolg. Dit kan volledige deelname aan trainingen en sportwedstrijden belemmeren of soms zelfs volledig onmogelijk maken.

Langdurige pijn en vermoeidheid

Ook bestaat er een groeiende groep jongeren die last heeft van langdurige pijn en vermoeidheid waarvoor geen duidelijke medische oorzaak te vinden is. Zij gaan niet meer (volledig) naar school, haken af bij sporten en komen soms zelfs in een sociaal isolement terecht waarbij contact met leeftijdsgenoten zich tot een minimum beperkt.

Jongeren en kinderfysiotherapie?

Als specialist in bewegingsproblemen tijdens de groei begeleidt de kinderfysiotherapeut ‘kinderen’ tot de leeftijd van 18 jaar.
Als je als ouder of jongere de volgende signalen opmerkt of deze worden aangegeven door school- of sportleerkracht kan begeleiding zinvol zijn:

  • Pijn in nek, rug, knieën en/of enkels bij bewegen of sporten
  • Een afwijkende stand van voeten, benen en/of rug
  • Langdurige lichamelijke klachten zoals (hoofd)pijn en vermoeidheid (zie functionele klachten)