Van onmacht naar kracht

Ik vergelijk deze tijd wel eens met de situatie waarin een gezin verkeert met een kind met langdurige pijn. Al maanden heeft je kind een lichamelijke klacht of is vermoeid. Vele doktersbezoeken en geen oorzaak gevonden. Waar gaat het heen? Hoe loopt dit af? Dat gaat vrijwel altijd gepaard met gevoelens van onmacht, zowel bij de ouder als het kind.

Nu, in deze tijd waarin Corona de wereld tot stilstand zet en we nog niet goed weten hoe dit verder gaat kunnen dezelfde gevoelens van onmacht de kop op steken. Kan ik nog wel werken, hoe blijf ik vitaal, hoe houd ik mijn gezin draaiend? Hoe krijg ik weer grip? Dan is een gevoel van grip het liefst wat je wil.

Op het moment dat ouders en kinderen bij ons komen voor een intake puzzelen we met elkaar. Wat is het belangrijkste dat er nu als eerste verandert?  Daarin schuilt  wat betekenis geeft aan hun leven.  Als dat helder is kun je stappen maken  en ingrediënten toevoegen aan de begeleiding waardoor het kind en ouders weer grip krijgen. Ze voelen, ‘dit doet er toe voor mij’ en dat is de brandstof om er voor te gaan.

In deze tijd waarin Corona de dagen meer hetzelfde maakt, we meer thuis zijn is de vraag ‘wat geeft mij betekenis’ extra belangrijk om grip te houden op je leven. De betekenis kan in heel kleine dingen zitten zoals echte verbinding met mijn kinderen, mijn sport kunnen doen of iedere dag een fijne maaltijd bereiden. Het is heel persoonlijk en voor ieder gezinslid weer anders.  Sta eens stil met elkaar en vraag eens wat geeft jouw dagen in deze tijd betekenis? En plan daar iedere dag een kleine activiteit aan vast. Zo houd je je vuurtje brandend .