Contracten zorgverzekeraars 2019

Zoals je wellicht via de media hebt meegekregen is er een actieve beweging ontstaan van zorgverleners (o.a. fysiotherapeuten, diëtisten, logopedisten, oefentherapeuten, huisartsen) die zich niet meer kunnen verenigen met de manier waarop de meeste zorgverzekeraars met ons als zorgverleners omgaan.

Wat is de reden van deze actie?
Zorgverleners krijgen ieder jaar van de zorgverzekeraars contracten aangeboden. Hierin worden voorwaarden gesteld waaraan wij moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een contract en tarieven bepaald welke wij betaald krijgen voor de door ons geboden kinderfysiotherapeutische zorg. Zowel de voorwaarden als de tarieven verschillen per zorgverzekeraar.

De eisen van de zorgverzekeraar zijn in de afgelopen jaren fors toegenomen. Zo worden we geacht onder een (voor ons niet na te rekenen) landelijk gemiddelde te blijven per behandelperiode (de zogenaamde Behandel Index(BI)) en worden we verplicht bij elk kind aan de ouder(s) een klanttevredenheidsenqûete aan te bieden. Bij overschrijden van de BI of het niet halen van de maximale uitzet van de enquêtes volgen financiële sancties. Dit kan betekenen dat we of gekort worden op ons tarief of met terugwerkende kracht een bedrag terug moeten betalen.

Hoewel de eisen fors zijn toegenomen is het tarief de afgelopen 13 jaar nagenoeg gelijk gebleven of soms zelfs gedaald. Daarmee komt het waarborgen van onze kwaliteit van zorg in het gedrang.

Om de kwaliteit van zorg te kunnen blijven bieden die je van ons gewend bent, hebben we voor 2019 kritisch gekeken naar de inhoud van de contracten. We hebben geen contracten meer getekend waarbinnen we onze kwaliteit van zorg niet kunnen waarborgen.

Voor 2019 hebben we WEL een contract afgesloten met:

 • DSW (inclusief Stad Holland, InTwente)
 • ONVZ (inclusief PNO zorg en VVAA)
 • ASR (inclusief Ditzo en De Amersfoortse)
 • Achmea (inclusief Zilveren Kruis, FBTO, Avéro Achmea, Interpolis, Prolife, Kiemer, OZF, ZieZo, Ik! en YouCare.nu)
 • VGZ (inclusief VGZ, Univé, Zekur.nl, Bewuzt, IZZ, IZA, umc, de Goudse, United Consumers, Iza cura, IAK)

Bij de zorgverzekeraars waar wij een contract mee hebben afgesloten hoeft je niets te doen. Wij declareren rechtstreeks bij de verzekering van je kind.

Voor 2019 hebben we GEEN contract afgesloten met:

 • Caresq (inclusief Promovendum, National Academic, Besured en Aevitae)
 • CZ (inclusief CZdirect.nl, OHRA, Delta Lloyd)
 • De Friesland
 • Eno (inclusief Salland, Hollandzorg en Salland ZorgDirect)
 • Menzis (Inclusief Anderzorg, PMA, Azivo en Hema)
 • Zorg en Zekerheid

Wanneer de verzekering van je kind in de lijst van “geen contract met” staat krijgt je zelf de nota.

Wanneer je een naturapolis hebt krijgt je van je verzekering ongeveer 70% van het zogenaamde marktconforme tarief. Wanneer je een restitutiepolis hebt krijg je het marktconforme tarief vergoed. Onze tarieven staan vermeld op ons overzicht Vergoedingen en tarieven 2019.

Belangrijk om te weten: kinderfysiotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering en valt niet onder het eigen risico.

Stel:
Je kind is verzekerd bij OHRA. OHRA is een onderdeel van CZ. Wij hebben geen contract met CZ. Als je vanwege persoonlijke redenen niet weg wil bij CZ dan kun je in plaats van een naturapolis kiezen voor een restitutiepolis voor de basisverzekering en eventueel aanvullende verzekering. Hier betaal je iets meer voor, maar dit betekent dat je ook bij ongecontracteerde zorgverleners terecht kunt en daar een hogere vergoeding voor terug krijgt dan bij een naturapolis. Informeer bij de verzekering van je kind over de kosten van deze restitutiepolis.

Beoordeling zorgverzekeraar door de consument
In onderstaand overzicht zie je welk cijfer de consument aan de zorgverzekering geeft. Trek hieruit je eigen conclusies (onderzoek van 2017 door poliswijzer.nl).

 

Hieronder een overzicht van alle zorgverzekeraars. Vanwege het ontbreken van een versie voor 2019 betreft het een overzicht van ZorgWijzer.nl van afgelopen jaar. In 2019 vallen Promovendum, National Academic, Besured en Aevitae onder Caresq. De Friesland valt voor het contract niet onder Achmea.

 

 

Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben dan horen wij die graag.