De decembermaand ……….. En adem uit!

Sinterklaas is net het land uit en we zijn al in volle voorbereiding voor Kerst. Zingende kinderen, knutselen en cadeautjes, zo gezellig!! Ouders in ons centrum horen we vaak zuchten…..”Het is zo gezellig, maar ook zo druk …..” Hoe krijg ik mijn kinderen en ons gezin tot rust in deze gezellige tijd zodat we niet met de kerstvakantie allemaal volledig uitgeput zijn? De kinderen zijn soms zo opgewonden dat ze door het huis stuiteren. Kinderen kunnen vaak moeilijker in slaap komen omdat ze zo bezig zijn met alle leuke  dingen, waardoor er veel spanning in hun lijf is en ze zich moeilijk kunnen ontspannen.

Het helpt enorm als er overzicht is bij de ouders hoe de weken er uit zien, met niet te veel pieken achter elkaar en voldoende rustmomenten. Zo heeft je kind letterlijk een adempauze. Daarnaast kun je een aantal rituelen inbouwen waardoor je als gezin adempauzes hebt en je gemakkelijker tot rust komt.

Je kunt als je gaat eten met het gezin en iedereen aan tafel zit, naar de stilte in huis luisteren terwijl je bijvoorbeeld allemaal 5 keer diep en rustig ademhaalt. Gegiechel of rare reacties van de kinderen zijn de eerste keer normaal maar al snel merk je dat ze het heerlijk vinden op deze manier tot zichzelf te komen. Ook kun je aan tafel met elkaar een paar minuten stil zijn en daarna vertellen welke geluiden je allemaal gehoord hebt. De geluiden van je eigen lijf (je ademhaling, het geborrel in je buik), de geluiden in de kamer en de geluiden buiten het huis. Zo ervaren de kinderen zichzelf in de omgeving en sta je met elkaar letterlijk even stil.

Bij het naar bed brengen in de avond is het fijn de voeten van je kind te masseren. Vraag je kind als je al een paar minuten bezig bent een aantal keer naar zijn voeten te ademen. Zo komt je kind uit zijn hoofd in zijn lijf en kan hij de spanning weg te laten vloeien. En natuurlijk vindt je kind het leuk om ook jouw voeten eens te masseren!

Dit zijn activiteiten die je met elkaar kunt doen waardoor je in alle Decemberdrukte rust kan voelen met elkaar. Als je dit regelmatig doet, ervaart je kind dat het fijn is om samen stil te zijn en even bij jezelf te komen om daarna weer heerlijk van deze mooie tijd te genieten!

Wil je meer tips of adviezen over ontspanningstechnieken of ademhalingsoefeningen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Of kom naar de thema-avond Uit je hoofd in je lijf op woensdag 23 februari 2017 van 20.00u tot 21.30u. Aanmelden kan via info@beweginginontwikkeling.nl.

Femke